Gå till innehållet
Tillbaka

Handlingsstruktur
Asiakkaan yksilöllinen varautumissuunnitelma (fi)

OID:
1.2.246.537.6.1506.15027.2023.1.31
Status:
Makulerad
Handlingstyp:
Suunnitelma (fi)
Definition:
palvelunantajan yhdessä sosiaalihuollon asiakkaan kanssa tekemä suunnitelma niistä keinoista, joilla tuetaan ja turvataan asiakkaan selviytymistä vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
Vakavilla häiriötilanteilla tarkoitetaan laajoja yhteiskunnallisia kriisejä, joissa yhteiskunnan elintärkeät toiminnot voidaan turvata normaalein toimivaltuuksin. Poikkeusolojen säännösten soveltamisen aloittamisesta säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella. Periaatteena on, että suunnitelmin ja etukäteisvalmistelujen avulla varmistetaan tehtävien mahdollisimman hyvä hoitaminen kaikissa turvallisuustilanteissa. (fi)

Datafältens attribut som används i Sosmeta och Termeta

Informationens presentationsform (Sosmeta/Termeta)

Datafältets informationens presentationsform kan vara antingen en hänvisning till datakomponenten eller en beskrivning av datafältets datatyp.

Datakomponent berättar att dokumentstrukturen eller (moder)datakomponenten använder uppgifter som fastställts i en annan (under)datakomponent. Dokumentstrukturen eller (moder)datakomponenten innehåller inte nödvändigtvis alla fält i datakomponenten i fråga, men innehållet i och strukturen i datafälten under ifrågavarande datakomponent, på en djupare nivå i hierarkin, har definierats i (under)datakomponenten i fråga, och kan inte ändras alls i (moder)datakomponenten och endast på följande sätt i dokumentstrukturen:

Basdatatym visar lagringsstrukturen eller datatypen för den information som sparas i datafältet. I Sosmeta och Termeta används som basdatatyper datatyper på ”övre nivå” som är annorlunda än de som används i dataöverföringsformatens närmare ”tekniska definitioner” där de kan motsvara flera datatyper. I de tekniska definitionerna ska man alltså precisera vilken noggrannare datatyp som ska användas. Definitionerna av basdatatyperna samt deras samband med vanligare datatyper av olika standarder har beskrivits som egen tabell.

Datafältets namn (Sosmeta/Termeta)

Datafältets namn är datafältets (datastrukturens på samma hierarkinivå) individuella preciserande namn.

Av tekniska skäl har man försökt hålla namnen så korta som möjligt (max 50 tecken). Datafältets namn kan vid behov preciseras med hjälp av rubrik.

Obs! Om samma (under)datakomponent upprepas i datastrukturen kan datastrukturen (dess underdatakomponenter) innehålla datafält med samma namn.

Datafältets rubrik (Sosmeta/Termeta)

Rubrik är den text som vid behov visas i datastrukturen i stället för datafältets namn.

Datafältens namn är avsiktligt så korta som möjligt och i många fall ska datakomponenternas fältnamn avtalas att användas i flera dokumentstrukturer/definitioner av datainnehållet. Då kan datafältets namn preciseras med rubriken så att det bättre beskriver situationen. Då visas endast rubriken i dokumentets visningsform och i klientdatasystemet.

Obs. Om man inte alls vill visa rubrik eller fält i dokumentet/anteckningen, antecknas uppgiften i fältet Visa fält. I definitionerna visas då vid rubriken "rubriken visas inte" (endast i Termeta) eller "Fältet visas inte" (i Sosmeta och Termeta).

Visning av datafält (Sosmeta/Termeta)

Visning av datafält anger hur datafältet eller dess namn/rubrik visas på dokumentet/anteckningen. Uppgiften är ett flerval med standardvärdet "Normal". Om man inte vill att fältet eller dess namn ska visas i dokumentet/anteckningen väljs ett värde enligt det bland alternativen:

  • Normal:
    • Datafältets namn/rubrik och det sparade värdet visas normalt på dokumentet/anteckningen.
  • Fältet visas inte:
    • Värdet används endast (under) på datakomponentens "rubrikrad", varvid man för dokumentet/anteckningen inte alls anger uppgifterna i datakomponentens "rubrikrad" utan endast uppgifterna under den i hierarkin (inkl. följande rader). Anteckningen används alltså inte i de fält som ska fyllas i.
    • I datastrukturen visas rubriken för informationsfältet "Fältet visas inte".
  • Rubriken visas inte (används endast i Termeta)
    • Värdet används när man inte vill föra in datafältets namn eller rubrik på dokumentet/anteckningen, utan endast det värde som informationsfältet innehåller när sammanhanget framgår av informationen i det tidigare informationsfältet eller av rubrikinformationen på högre nivå.
I visningsformat (används endast i Termeta)

I visningsform anger om uppgiften visas i dokumentets/anteckningens visningsform (T) eller endast i strukturerad form (F). True/False-uppgift med standardvärde true (T).

Obs! De kiniska expertgrupperna måste definiera vilka uppgifter som inte behöver visas i visningsformat.

Upprepas (Sosmeta/Termeta)

Upprepas anger att ett enskilt datafält, en datamängd som grupperats med rubriken (endast i Termeta) eller att datakomponenten kan upprepas i datakomponenten eller dokumentstrukturen/definitionen av datainnehållet. En upprepning som antecknats för rubriken (endast i Termeta) eller datakomponenten innebär att en datamängd eller datakomponent som grupperats med hela rubriken upprepas. Obligatorisk True/False-uppgift.

Obs. Fältet för datakomponenten i dokumentstrukturen kan inte anges som återkommande i dokumentstrukturen om fältet inte upprepas i datakomponenten. Upprepningen av datakomponenten kan dock avlägsnas med handlingsstrukturen.

Obligatorisk (Sosmeta/Termeta)

Obligatorisk (Obligatoriskt fält) anger om det ska finnas ett värde i dokumentets/anteckningens datafält i fråga eller om fältet kan lämnas tomt.

  • Ja. (P = Obligatorisk) anger att datafältet inte kan förbli tomt i datastrukturen (dokument/anteckning). Avsaknad av obligatorisk information förhindrar att handlingen/anteckningen sparas.
  • Nej (tom) anger att datafältet i datastrukturen (dokument/anteckning) kan förbli tomt (det är frivilligt att registrera uppgiften).
  • Villkorligt (EP = villkorligt obligatoriskt) anger att fältets obligatoriska karaktär beror på det villkor som beskrivs i fältets genomförandeanvisning (är obligatoriskt om villkoret uppfylls). Avsaknaden av villkorligt obligatorisk information i Termel hindrar dock inte tekniskt att handlingen/anteckningen sparas.

Obs. Obligatoriskt fäl (Ja) för en datakomponent i dokumentstrukturen kan inte avlägsnas med dokumentstrukturen. I dokumentstrukturen kan man dock lägga till ett obligatoriskt fält i datakomponenten, även om det inte finns i datakomponenten. Det är dock möjligt att ta bort (Nej) eller ändra villkorlig obligatorisk (EP) i fältet för en datakomponent till obligatorisk (P).

Uppgifter som statistikförs nationellt (Sosmeta/Termeta)

Uppgifter som statistikförs nationellt visar att uppgifterna utnyttjas i THL:s centrala statistik. Eftersom den riksomfattande sekundäranvändningen av klientuppgifter utvecklas stegvis, publiceras statistikuppgifterna först när THL har fått tillräckligt med tillförlitlig information.

Förklaring (Sosmeta/Termeta)

Förklaring innehåller dokumentationsanvisningar eller beskrivning av strukturens eller fältets användningsändamål. I datasystemet kan den enligt användarens behov visas till exempel som en anvisningslåda.

Exempel (Sosmeta/Termeta)

Exempel är ett konkret exempel på en anteckning som kan göras i fältet. Exemplet är avsett som hjälp för den yrkesperson inom socialvården som upprättar handlingen eller klienten. I datasystemet kan den enligt användarens behov visas till exempel som en anvisningslåda.

Genomförandeanvisning (Sosmeta/Termeta)

Genomförandeanvisningar innehåller anvisningar som förklarar fältets användningsändamål till informationssystemleverantörer. Det kan innehålla bl.a.

  • villkor för om en uppgift är obligatorisk (t.ex. hänvisning till värdet i ett annat datafält)
  • preciseringar om den uppgift som registreras (t.ex. avgränsning av använda kodvärden eller gränsvärden*)
  • standardvärde som produceras i datasystemets datafält
  • saker som ska beaktas i genomförandet (t.ex. fältets maximilängd) eller
  • begränsningar som gäller registreringen

*se även punkterna Tillåtna värden och Värdegrupp

Fras (Sosmeta/Termeta)

Fras fastställer datafältets värde som en standardformad text som användaren inte kan ändra. Värdet är obligatoriskt när fältets datatyp är en fras. För andra datatyper är fältet alltid tomt.

Obs! Texten har ofta en officiell källa som dokumentets bekräftade formel. Innehåller inte information från en extern källa (t.ex. Läkemedelsdatabasen) vars värden kan variera.

Klassificering/Klassificeringslänk/Klassificeringskod (Sosmeta/Termeta)

Klassificering, Klassificeringslänk och Klassificeringskod definierar namnet och koden på det kodsystem som används i strukturen (t.ex. på kodservern), till exempel AR/YDIN - Ja/nej/Inga uppgifter, 1.2.246.537.6.112. Klassificeringslänken (i klassificeringens namn) är en direkt länk till det publicerade kodsystemet.

Obs! Återkommande uppgift: Om man hänvisar till flera kodsystem finns det egna datafält för uppgifterna i varje kodsystem.

Inern klassificering:

En klassificering som inte publicerats på kodservern (eller någon annan offentlig tjänst) kan definieras som en intern klassificering. De värden som används definieras i datastrukturen.

  • Fastställande av intern klassificering i Termeta:
    • Namnet på den interna klassificeringen antecknas i informationsfältet som klassificeringens namn, t.ex. "Ja/Kanske/Nej”
    • Som identifikation för klassificeringen används en hänvisning till själva datafältet (OID för datafältet)
    • Klassificeringsvärdena och deras namn antecknas under Värdegrupp*, t.ex. 1 = Ja, 2 = Kanske, 3 = Nej
    • Klassificeringsvärden (utan namn) antecknas dessutom under Tillåtna värden, t.ex. 1, 2, 3.
    *Värdegrupp och Tillåtna värden registreras i redigeraren varje klass på en egen rad, men i publikationsgränssnittet visas värdena som en lista separerad med kommatecken.
  • Fastställande av intern klassificering i Sosmeta:
    • Under punkten genomförandeanvisning anges att det är fråga om en intern klassificering.
    • Som identifikation för den interna klassificeringen används en hänvisning till själva informationsfältet (Dokumentstrukturens/informationsfältets namn).
    • Klassificeringsvärdena och deras namn antecknas under Klassificering, t.ex. 1 = Ja, 2 = Kanske, 3 = Nej
Värdegrupp (Sosmeta/Termeta)

Om endast vissa klasser används från kodsystemet, beskrivs de klasser som används (klassens värden och klassens namn) under värdegruppen, t.ex. K = Ja, E = Nej.

Värdegruppen kan också uttryckas som ett värdeintervall när det finns många värden eller när det är meningen att värdegruppen ska kompletteras när det egentliga kodsystemet kompletteras. Värdeintervallen anges med den undre gränsen och den övre gränsen åtskilda med bindestreck. Värdeintervallen kan ges ett namn som beskriver intervallet, men det är inte nödvändigt. T.ex. OAB00 - OAB99 = Handledning och rådgivning, R2000 - R2999 = handledning som stöder rehabilitering.

Obs. I Termeta används värdegruppen (vid behov) även för att beskriva den interna klassificeringen, se Intern klassificering.

se även Tillåtna värden

Tillåtna värden (Sosmeta/Termeta)

Tillåtna värden är en förteckning över värden definierade i punkten Värdegrupp som är avsedd för kontroll av att datasystemens värden är korrekta. (Uppgifterna antecknas i redigeraren på en egen rad för varje klass, men i publikationsgränssnittet visas värdena som en förteckning separerad med kommatecken. Obs! Det finns ingen teknisk koppling mellan värdegruppen och de tillåtna värdena, utan definieraren ska registrera båda separat (vid behov).)

Tillåtna värden kan också uttryckas som ett värdeintervall när det finns många värden eller när det är meningen att värdegruppen ska kompletteras när det egentliga kodsystemet kompletteras. Värdeintervallen anges med den nedre gränsen och den övre gränsen åtskilda med bindestreck, t.ex. OAB00 - OAB99, R2000 - R2999.

I Termeta används tillåtna värden (vid behov) även för att beskriva den interna klassificeringen, se Intern klassificering.

I Sosmeta visas tillåtna värden i publikationsgränssnittet endast i schemat.

se även Värdegrupp

SNOMED Ct-identifikator (används endast i Termeta)

Koden för begreppet SNOMED CT-begrepp som motsvarar den information som ska antecknas i datafältet.

Definition av begrepp (används endast i Termeta)

Definition av begrepp anger vad som avses med begreppet uppgift som antecknas i informationsfältet. Uppgiften antecknas när det är nödvändigt för att förstå fältets användning och innehåll och definitionen av begreppet har publicerats någon annanstans.

Obs. Alternativ information för begreppets definitionshänvisning.

Begreppets definitionshänvisning (används endast i Termeta)

Begreppets definitionshänvisning är en länk till en ordlista eller terminologi där begreppets uppgift som ska antecknas i informationsfältet har definierats. Uppgiften antecknas när det är nödvändigt för att förstå fältets användning och innehåll och definitionen av begreppet har publicerats någon annanstans.

Obs. Alternativ information för begreppets definition.

Begreppets definitionshänvisning (används endast i Termeta)

Begreppets definitionshänvisning är en länk till en ordlista eller terminologi där begreppets uppgift som ska antecknas i informationsfältet har definierats. Uppgiften antecknas när det är nödvändigt för att förstå fältets användning och innehåll och definitionen av begreppet har publicerats någon annanstans.

Obs. Alternativ information för begreppets definition.

Fältets OID (används endast i Termeta)

Fältets OID är en identifikation som identifierar datakomponenten eller handlingsstrukturen i fältet. Identifieraren består av datastrukturens (OID-)numret och fältets identifieringsnummer (Fältets id) som bifogas.

Obs. Angiven identifikator ändras inte vid uppdatering av innehåll.

Datakomponentens OID / Datakomponentens fält OID (används endast i Termeta)

Datakomponentens OID / Datakomponentfältets OID är en entydig identifikationskod för det datafält (den ursprungliga) som hämtats från datakomponenten till dokumentstrukturen eller "moderkomponenten".

Obs. Koden ändras inte med olika dokument och samma kod upprepas med samma dokument om datakomponenten (under) upprepas med dokumentet.

Fältets id (används endast i Termeta)

Fältets id är en identifikation som identifierar datakomponenten eller handlingsstrukturen i fältet (löpande nummer). Identifieraren bildar tillsammans datastrukturens OID-kod kopplad till datafältets OID.

Obs. Den givna koden ändras inte vid uppdatering av innehållet och det nya informationsfältet får automatiskt följande lediga nummer som identifikation. Definieraren kan ändra identifieraren för hand, men då ska man säkerställa att identifieraren är unik - även i förhållande till eventuella datafält som läggs till senare.

Ändringar (Sosmeta/termeta)

Ändringar är till för anteckningar om de datafältsspecifika ändringarna efter publiceringen av datakomponenten eller handlingsstrukturen i fråga, t.ex. uppgiften har gjorts obligatorisk. I Sosmeta presenteras datafältspecifika ändringar endast i datakomponentbiblioteket.

Basuppgiftstyper som används i Sosmeta och Termeta

Teckensträngens datatyper

Text

Text avser en enkel teckensträng vars innehåll och struktur inte har definierats närmare.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: teckensträng
Namn (används endast i Sosmeta)

Namn avser den teckensträng som används för att identifiera ett objekt. Till skillnad från namnet på identifieraren behöver namnet inte vara entydigt.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: teckensträng
Fras

Fras avser en teckensträng med standardinnehåll som definieras i datadefinitionen.

Obs. Användaren kan inte mata in eller redigera uppgiften som sparas i fältet.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: teckensträng
Rubrik

Rubrik avser som informationens presentationsform ett fält som endast innehåller en rubrik.

Obs. Inget datavärde sparas i datafältet.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: teckensträng

Kod datatyper

Kod

Kod är en lista över tillåtna värden som väljs från en/flera förteckningar. Den teckensträng (kod) som specificeras i förteckningen (kodsystemet) representerar värdet eller definitionen av den kodade uppgiften i fråga.

Obs. Uppgifterna kan väljas från ett eller flera kodystem som utsetts för ändamålet. I det tekniska genomförandet kan man vid behov definiera en noggrannare datatyp för koden, t.ex. HL7/ISO 21090 CV eller CS.

  • Strukturen innehåller informationsen: Kod, namn enligt kod, kodsystemets kod, version och namn
Kodat Begrepp (används endast i Termeta)

Kodat Begrepp avser uppgifter som väljs från listor över tillåtna värden som presentationsform. De i förteckningarna (kodsystemen) specificerade teckensträngarna (koderna), representerar värdena eller definitionerna för de kodade uppgifterna i fråga och de kan preciseras med text (ospecificerad teckensträng).

Obs. Uppgifterna som väljs kan väljas från ett eller flera kodystem som utsetts för ändamålet. I det tekniska genomförandet kan man vid behov definiera en noggrannare datatyp för koden, t.ex. HL7/ISO 21090 CV eller CS. Information som dokumenterats i koden/koderna kan preciseras med fri text. Innehållet i uppgifter som lagrats med olika koder får inte vara motstridigt sinsemellan eller med preciserande text.

  • Rakenne sisältää tiedot: toistuvana (1-n) rakenteena: (koodi, koodin mukainen nimi, koodiston tunniste, versio ja nimi) sekä (0-1) merkkijono
Identifikator

Identifikator är en teckensträng som används för att skapa eller på ett entydigt sätt skapa en identitet åt ett objekt eller skilja åt det från andra på ett entydigt sätt. Identifikatorn identifierar entydigt det föreslagna objektet.

  • Strukturen innehåller uppgifter: identifikatorns namnrymd, egentlig identifieringskod inom namnrymden (rot och värde).
Kopplare

Kopplare avser som informationens presentationsform en information som ger värdet sant (true/ja) eller falskt (false/nej). Värdet på meddelandet kan inte vara tomt, men fältet kan saknas om fältet inte har definierats som obligatoriskt. (Motsvarar alltså endast datatyperna HL7 BN och ISO 21090 BL.NONNULL.)

Obs. Kopplare-datatymen används när endast ett positivt värde (ja/true/sann) är relevant. Den skiljer inte åt ett negativt (nej/false/false) värde från en uppgift som saknas. Om man vill precisera typen av uppgift som saknas, används i stället för kopplare av datatypen Kod (t.ex. med klassificeringen ja/nej/ingen uppgift).

  • Strukturen innehåller informationen: sanningsvärde (sant/osant)

Numeriska datatyper

Inom social- och hälsovården är sifferuppgifter betydande. Därför har realtal, heltal och relationstal skiljts åt. Även penningbelopp har skiljts åt från andra belopp. Närmare begränsningar för överföringsformerna antecknas vid behov i fältets genomförandeanvisning.

Obs. Siffer- eller mängdintervall (interval) har inte fastställts för datatyper utan de visas som separata datafält inom intervallens nedre och övre gräns.

Nummer

Nummerinnebär att informationens presentationsform är ett numeriskt värde som realtal. Den används när man inte med säkerhet vet att det är fråga om ett heltal eller ett relationstal.

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde
Heltal (används endast i Termeta)

Heltal avser ett numeriskt värde som inte innehåller decimaler eller bråktal.

Obs. Talet kan vara positivt, negativt eller noll.

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde
Relationstal

Relationstal (rationellt tal) avser som framställningsform ett tal som skrivits som kvot av två heltal, dvs. ett bråktal. Den består av en täljare och en nämnare.

Obs. Innehåller även blandtal (heltal + bråktal).

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde
Mått

Mått avser ett värde som innehåller ett talvärde (som realtal) och (t.ex. en enhet som definieras av UCUM). Måttet används för att ange mätresultatet.

Obs. Datatypen Belopp används för att beskriva penningmängder.

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde och måttenhet
Procent

Procent innebär att informationens presentationsform är ett numeriskt värde som realtal med enheten %.

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde och måttenhet
Antal

Antal innebär att informationens presentationsform är ett numeriskt värde i realtal utan enhet (enheten är tom).

Obs. Kan användas då man tolkar att enheten är "1" / "st.".

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde (och måttenhet)
Belopp

Belopp innebär att informationens presentationsform är ett monetärt värde i valutaenheter. (Jfr Mått)

  • Strukturen innehåller informationen: numeriskt värde och måttenhet

Datatyper för tid

I tidsbestämningarna har man separerat endast klockslaget (Tid) för att anteckna dagliga tidpunkter. Dessutom har man skiljt åt endast datumuppgift utan klockslag (Datum) från en tidpunkt som innehåller klockslag (Tidpunkt). Närmare begränsningar/preciseringar för överföringsformerna antecknas vid behov i fältets genomförandeanvisning.

Obs. Tidintervallet (interval) har inte fastställts för datakomponenternas datatyper utan de visas som separata datafält inom intervallens nedre och övre gräns.

Tid

Tid avser klockslag som presentationsform utan datum.

OBs. En tid som uppstår på datorn sparas med en sekunds noggrannhet. I visningsform visas tiden med den noggrannhet som förutsätts av visningsobjektet eller andra anvisningar. Tiden innehåller inte uppgifter om tidszon.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: klockslag
Datum

Datum avser datumuppgift som framställningsform för en uppgift på en kalenderdag utan klockslag.

Obs. Datum antecknas alltid med en dags noggrannhet (innehåller alltid även dag och månad) Eventuell (icke)noggrannhet för uppgiften antecknas vid behov i ett separat fält.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: datum
Tidpunkt

Tidpunkt avser en uppgift i vilken datum och klockslag anges. Kan även innehålla uppgifter om tidszon.

Obs. Datum antecknas alltid med en dags noggrannhet (innehåller alltid även dag och månad) Eventuell (icke)noggrannhet för uppgiften antecknas vid behov i ett separat fält. En tid som uppstår på datorn uttrycks med en sekunds noggrannhet. I visningsform visas tiden med den noggrannhet som förutsätts av visningsobjektet eller andra anvisningar.

  • Strukturen innehåller uppgifterna: datum, klockslag, (tidszon)